Elmalı Kıtır Kurabiye
Elmalı kıtır kurabiye, uzun bir süre tazeliğini koruyabilen bir kurabiye türüdür. Bu özelliği sayesinde özellikle evde yapılan kurabiyeler içerisinde en çok tercih edilen kurabiyeler arasında yer alır. Pek çok kurabiye kolayca bayatlayabilirken bu elmalı kıtır kurabiye kolayca bayatlamaz. Bu yüzden tercihimdir. Elmalı kıtır kurabiyenin kıtır ve kolayca bayatlamamasının sebebi içinde nişasta bulundurmasıdır.
Nişasta sayesinde hafta sonu yaptığımız elmalı kıtır kurabiyeyi bir hafta boyunca rahatlıkla tüketebilirsiniz. Elmalı harcı evinizde yaz mevsiminde elmaları taze taze hazırlayıp kışın kolayca hazırlanan harcı tüketmek için buzluğa pay ederek kaldırabilirsiniz. Böylelikle hemen kolay ve zahmetsiz bir şekilde hemen misafirlerinize hazırlayıp güzel bir tabak çıkarabilirsiniz. İsterseniz bu güzel ve kolay elmalı kıtır kurabiye tarifini sizlerle paylaşalım.
Elmalı kıtır kurabiye malzemeleri- 150 gram kadar oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin veya tereyağı
- 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
- 1 adet orta boy yumurta
- 1 su bardağı kadar yoğurt
- 1 su bardağı kadar nişasta
- 1 su bardağından biraz daha az pudra şekeri
- 4 su bardağı kadar un
- 1 paket kabartma tozu
Üzerini süslemek içinİçi için- 3 adet orta boy elma
- 1 su bardağı kadar toz şeker
- 1 çay kaşığı kadar tarçın
Elmalı kıtır kurabiye nasıl yapılır?
İlk olarak her zaman olduğu gibi elmalı harcı hazırlayın.
Bunun için orta boy bir yanmaz tava alıp içine elmalı rendeleyip bir su bardağı şeker ile kısık ateşte elmalar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin. Elmalar kavrulmaya yakın tarçını ekleyip ocağın altını kapatın ve soğuması için biraz bekletin. Tercih ederseniz içine ceviz ya da fındık kalabilirsiniz. Bu da oldukça lezzet karar. Ama ben bugün sade yapmayı Tercih ettim sizlere. Elma harcını soğumaya bıraktıktan sonra diğer taraftan da hamuru hazırlamak için derin bir yoğurma kabı alın. İçine ilk olarak oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin bir çay bardağı sıvı yağı, yumurtayı, yoğurdu, nişastayı ve kabartma tozunu da koyup biraz yoğurun. Daha sonra kabartma tozunu ve unu ince delikli bir süzgeçten yardım alarak yavaş yavaş eleyerek hamurun içine ekleyin ve yedirene kadar yoğurun. Yumuşak ve ele yapışmayacak kıvamda klasik bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Eğer vaktiniz var ise buzdolabında vaktiniz yok ise eğer tezgâhta 5 dakika kadar dinlendirin hamuru. Hamuru 5 eşit parçaya bölün. Parçaların her birini otuzar santimetre genişliğinde açarak sigara böreği kestiğini gibi bu hamuru da 8 eşit parçaya bölün. Sonra yine sigara böreği sarar gibi geniş kısmına Elmalı iç harçtan koyup yavaşça satın. Çok sıkı veya çok geniş sarmamaya dikkat edin. Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine arasında boşluklar kalacak şekilde aralıklar ile yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik durumda yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar pişirin. Fırın ayarı değişebileceğinden üzeri kızarınca fırından çıkarın ve biraz havalandırın. Soğuduktan sonra üzerine bolca pudra şekeri dökerek servis tabağına alarak servis edin. Elmalı kıtır kurabiyeleriniz hazır. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
19.01.2024 09:02:51
Elmalı Kıtır Kurabiye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|